המדריך המלא לשימוש באתר Navitime
אוקטובר 15, 2022עדכון: הפארק הענקי של הארי פוטר בטוקיו – תיפתח בקיץ 2023
דצמבר 5, 2022אלטרנטיבה טובה נוספת למידע על מסלולי רכבות הוא האתר הזה. הוא זמין באנגלית ובעוד 11 שפות נוספות. הממשק אולי מעט מיושן אבל עדיין מנוע החיפוש יעיל במציאת קישורים בין רכבות ותעריפי נסיעה. בנוסף יש לו פונקציית חיפוש ייעודית ל-JR פאס (ראו בהמשך).
לאתר יש גרסה בתשלום עם אפשרויות חיפוש מתקדמות אבל הגרסה החינמית מספיק טובה לרוב המשתמשים. באתר זה אופי החיפוש ותצוגת התוצאות הכי דומה למה שהיה בהיפרדיה.
זה הקישור לאתר: https://world.jorudan.co.jp/mln/en/japan-rail-pass/?sub_lang=ja
כיצד להשתמש ב-Jorudan:
בכניסה לאתר יופיע המסך הראשי ובו בראש העמוד סרגל ובו אפשר לבחור את סוג החיפוש הרצוי – חיפוש מסלול, חיפוש בעזרת מפה, חיפוש ייעודי ל-JR פאס וחיפוש לפי לוח זמני רכבות מתחנה מסוימת. מתחת לסרגל הנ”ל מופיעים שדות חיפוש ובהתאם לסוג החיפוש שנבחר, מסך החיפוש ישתנה.
חיפוש מסלול (כללי) – חיפוש מסלול בין שתי תחנות כלשהן. מיועד למי שרוצה לנסוע בין שתי תחנות ידועות. השלבים הבאים מתייחסים לשדות המופיעים במרובע האדום בתמונה בהמשך. האופציות המופיעות מחוץ למרובע האדום אפשריות רק בתשלום אבל כאמור, אפשר להסתדר בלעדיהן.
שלב א: בחלק העליון מזינים תחנת מוצא ותחנת יעד. פשוט מתחילים להקליד שם בכל אחת משורות החיפוש ומיד יפתח תפריט הצעות לתחנות שמתאימות לאותיות שהזנתם (כמו בחיפוש בגוגל שמנסה לנחש מה מחפשים). מימין לשדות הזנת שמות התחנות יש כפתור שמעביר לתצוגת מפה (ואפשרות לבחור תחנה על מפה – ראו בהמשך).
שלב ב: מתחת לשדות הזנת שמות התחנות קובעים את תאריך הנסיעה ואפשר לקבוע גם זמן. אם לא מזינים תאריך ושעה, האתר מציג אוטומטית את התאריך והשעה הנוכחיים. שימו לב: אם החיפוש מתבצע כשאתם מחוץ ליפן, כדאי להזין ידנית תאריך ושעה מכיוון שמנוע החיפוש מחפש לפי שעון יפן ואם כרגע ביפן לילה ואין רכבות פעילות, לא יתקבלו תוצאות או שיוצגו התוצאות של הרכבת הראשונה הכי קרובה.
מתחת לקביעת התאריך והשעה יש סרגל עם ארבע אפשרויות – זמן הגעה, זמן יציאה, רכבת ראשונה ורכבת אחרונה. לחצו על האפשרות הרצויה לכם. למשל, אם רוצים להגיע לטוקיו בשעה מסוימת, יש להגדיר שהזמן שהוכנס הוא זמן הגעה והחיפוש יתמקד ברכבות שמגיעות לתחנת היעד בשעה הזו.
שלב ג: בשלב זה ניתן ללחוץ על כפתור החיפוש והתוצאות יופיעו בתוך מספר שניות. עם זאת, ניתן להוסיף עוד מספר הגדרות שמופיעות מתחת לכפתור החיפוש –
בחירת צורת התשלום – כרטיס שנקנה בקופה או תשלום בכרטיס IC. השני רלוונטי בעיקר לנסיעות עירוניות או בין עירוניות קצרות מכיוון שבד”כ לא משלמים עם כרטיס כזה לרכבות המהירות כי עלויות הנסיעה גבוהות מאוד ורוב האנשים מטעינים לכרטיס כזה סכומי כסף של עד 5000 ין שיכסו בלי בעיה קרוב ל-80 נסיעות עירוניות (בחישוב של כ-220 ין לנסיעה בממוצע).
בחירת מושב שמור (או לא) – ברכבות עירוניות (תחתיות ועיליות) בד”כ אין מקומות שמורים, כך שאופציה זו לא רלוונטית. אבל בנסיעות בינעירוניות ניתן לבחור במושב שמור וברכבות מסוימות גם מושב בקרון מחלקה ראשונה שנקרא Green Car. בקרונות אלה המושבים נוחים יותר ויש פחות בכל הקרון (כמו במחלקה ראשונה במטוס). קרונות כאלה קיימים גם בשינקנסן. אין ממש יתרון בקניית כרטיס למחלקה הזו, גם לא בשינקנסן. אין חובה לקנות מושב שמור באף רכבת, אבל יש רכבות ומסלולים מסוימים שבגלל עומס וביקוש כדאי מאוד לקנות בהם מושב שמור כדי להבטיח שתעלו על הרכבת בשעה וביום בהם אתם רוצים לנסוע.
שימו לב: בנסיעה עם JR פאס הכרטיס תמיד כולל מושב שמור (מומלץ לקרוא על הפאס בלינק).
שלב ד: אחרי שהגדרנו הכל לוחצים על חיפוש ובתוך מספר שניות מקבלים רשימה של מסלולים אפשריים לפי מה שהוגדר. בדוגמה הבאה נבחר חיפוש אחר רכבת מתחנת טוקיו לתחנת אוסקה ב-6 באוקטובר עם יציאה ב-10 בבוקר. נבחר גם מושב שמור. אלו התוצאות שעלו בחיפוש:
בראש העמוד מופיעות הגדרות החיפוש האחרון – מוצא, יעד וזמן.
מעל לתוצאות ישנו סרגל שבו אפשר לבקש להציג תוצאות עם זמן יציאה מוקדם יותר או מאוחר יותר ב-5, 15 ו-30 דקות. מתחת לתוצאות יש אפשרות למיין את התוצאות לפי זמן, מחיר או מספר החלפות. ברירת המחדל היא מיון לפי זמן.
רשימת התוצאות מופיעה מהתוצאה עם זמן היציאה הכי קרוב לזמן שהוגדר ועם זמן הנסיעה הכי קצר. בכל מסלול מוצא המחיר הכולל ובטור האחרון, אמצעי התחבורה. שימו לב שבחיפוש בדוגמה, מוצגים גם מסלולים בטיסה ובאוטובוס. הזמן המוצג במקרה של טיסה כולל גם רכבות אל שדה התעופה ממנו וממריאים ומשדה התעופה בו נוחתים.
בדוגמה שלפנינו, מסלול 1 ו-3 הם מסלולים ברכבות, ספציפית רכבות שינקנסן. ניתן לזהות זאת מפני שבכל המסלולים האחרים, מצוין שהם מסלולים בטיסה (מסלולים 2,4,5,6) או באוטובוס (מסלול 7). ניתן לזהות שאלו רכבות שינקנסן בגלל זמן הנסיעה – ברכבת נוזומי, המהירה ביותר, זמן הנסיעה בין טוקיו לאוסקה הוא כשעתיים וחצי וברכבת היקארי (שכלולה בפאס), זמן הנסיעה הוא סביב שלוש שעות.
לחיצה על המסלול הרצוי, תקפיץ את התצוגה לפירוט המסלול הנבחר. במקרה שלנו, נבחר במסלול 1 וזה פירוט המסלול:
בפירוט המסלול מוצג למעלה סיכום של המסלול – זמן יציאה והגעה, זמן נסיעה כולל החלפות ומחיר. יש אפשרות להדפיס את המסלול (אייקון של מדפסת בצד ימין) או להמיר אותו לטקסט פשוט (אייקון של רשימה גם מימין).
בכל שלב במסלול קיים כפתור של מפה שמציג מפה של התחנה. שימו לב: בגרסה החינמית לא מצוין מספר הרציף ממנו תצא הרכבת בכל שלב אבל כאשר תגיעו לתחנה, בלוח הרכבות האלקטרוני כתוב היכן עוצרת/יוצאת כל רכבת. בנוסף, אם קונים כרטיס בקופה (או מוציאים כרטיס כשמשתמשים בפאס), נציג השירות יציין לאיזה רציף ללכת לפחות ברכבת הראשונה. בד”כ בהחלפות של שינקנסן, הרכבת הבאה יוצאת מהרציף הסמוך כך שלא צריך להתרוצץ בכל התחנה כדי להספיק להגיע לרכבת הבאה.
כאשר מצוינת רכבת כלשהי, יהיה כתוב שם הקו ובסוגריים שם התחנה האחרונה. כך תדעו שאתם עולים לרכבת הנכונה. ברכבות שינקנסן מצוין שם הרכבת (נוזומי, היקארי או קודאמה) ומספר. חפשו את השם והמספר בלוח הרכבות כדי למצוא את הרציף הנכון.
שימו לב: כאשר מדובר בשינקנסן, במקרים רבים מרציף כלשהו יוצאות מספר רכבות שונות לאותו כיוון בהפרש של מספר דקות. הרכבות יוצאות בדיוק בזמן שמצוין בכרטיס (ממוצע האיחור של השינקנסן הוא 6 שניות), לכן היו עירניים לשם ומספר הרכבת שעוצרת ברציף ואם אתם לא בטוחים שאלו את אחד מעובדי התחנה. תמיד יהיה מישהו בסמוך, במיוחד בתחנות גדולות שיש בהן תעבורה רבה של תיירים.
חשוב: מכיוון שהשינקנסן שייכת לחברת JR, אם במסלול שלכם יש בהמשך רכבת של JR, ניתן לעלות לרכבת הבאה אחריה עם אותו כרטיס של השינקנסן. כלומר, בדוגמה שלפנינו, אחרי שירדתם מרכבת נוזומי 219 בתחנת שין-אוסקה (שהיא תחנת שינקנסן), אל תצאו מתחנת השינקנסן אלא חפשו את המעבר שמוביל לרכבות העירוניות של JR שנוסעות משין-אוסקה לתחנת אוסקה. המעבר לרכבת העירונית לא מצריך העברת כרטיס בשער וכאשר תגיעו לתחנת אוסקה ותרצו לצאת ממנה לרחוב, תוכלו לעשות זאת עם כרטיס השינקנסן.
חיפוש בעזרת מפה: חיפוש זה יעיל בעיקר לחיפוש עירוני או בין עירוני בטווח קצר. מנוע החיפוש בעזרת מפה מתמקד ב-9 איזורים עיקריים ביפן – הוקאידו (כל האי), טוהוקו (איזור סנדאי והסביבה), קאנטו (איזור טוקיו והסביבה), צ’ובו (איזור נגויה והאלפים), הוקוריקו (איזור קאנזווה ונגאנו), קינקי (איזור אוסקה וקנסאי), צ’וגוקו (איזור הירושימה והסביבה), שיקוקו (כל האי) וקיושו + אוקינאווה (כל האיים מקיושו ודרומה):
שלב א: בוחרים באחד האיזורים, המפה מתאפסת לאיזור הנבחר והחיפוש מבוצע בין תחנות באיזור הזה. תחנות גדולות (כאלה שעוברים בהם מספר קווים ו/או רכבות שונות) מסומנות בעיגול או אליפסה גדולים. תחנות שעוברת בהם רכבת אחת מסומנות בעיגול קטן. שם התחנה כתוב ליד כל עיגול (או בתוכו ברוב התחנות גדולות).
שלב ב: לוחצים על תחנה כלשהי במפה ונפתח חלון קטן ובו יש לבחור אם התחנה הזו היא תחנת יציאה או יעד. בחירה ביציאה או יעד מוסיפה את שם התחנה במקום הנכון למעלה:
לחיצה עלTimetable תציג רשימה של לוחות הזמנים של כל הרכבות שעוברות בתחנה הנבחרת –
שימו לב: כאשר בוחרים רכבת כלשהי מהרשימה הנ”ל, אמור להיות מוצג לו”ז מלא של כל הרכבות באותו קו. מסיבה לא ברורה, האתר מציג כרגע רק את הרכבת האחרונה בכל קו.
שלב ג: מבצעים את אותה פעולה עבור תחנת היעד ואז לוחצים על Search. החיפוש יתבצע והמסך יתחלף לעמוד תוצאות כמו בחיפוש לפי מסלול. בחירת המסלול הרצוי נעשית באותה דרך כמו בחיפוש לפי מסלול (במידה ויש יותר ממסלול אחד אפשרי).
חיפוש ייעודי ל-JR פאס – באפשרות חיפוש זו, כל התוצאות שיופיעו יציגו רכבות שניתן להשתמש בהן בפאס רכבות. מנוע החיפוש נותן אפשרות לחפש בשני פאסים – פאס התחתית של טוקיו וה-JR פאס שתיירים רבים משתמשים בו.
פאס התחתית של טוקיו הוא פאס מיוחד שנמכר בטוקיו וכולל את כל הרכבות של טוקיו מטרו ו-Toei Subway. שתי אלו מפעילות מספר רב של קווי תחתית בטוקיו. בנוסף אליהן פועלות בטוקיו גם רכבות של חברת JR – קו יאמנוטה המפורסם הוא אחד משני קווים שחברת JR מפעילה בעיר. רכבות של JR לא כלולות בפאס התחתית של טוקיו.
פאס הרכבות של JR שפופולרי מאוד בקרב תיירים שמגיעים ליפן, הוא כרטיס רכבות שמקנה נסיעה חופשית בכל אמצעי התחבורה של JR (בעיקר רכבות אבל גם מעבורות וקווי אוטובוס). הפאס לא תקף בשתי רכבות שינקנסן – נוזומי ומיזוהו. הסבר מקיף על הפאס ניתן למצוא בפוסטים הנעוצים בקבוצה.
שלב א: בכדי לבצע חיפוש רכבות שניתן לנסוע בהן עם הפאס, יש ללחוץ בראש העמוד על Rail Pass Search ואז יופיע מנוע החיפוש המיועד לחיפוש עם פאס –
בראש מנוע החיפוש יש אפשרות לבחור בין JR פאס או פאס התחתית של טוקיו. כברירת מחדל, מנוע החיפוש יציג את החיפוש ב-JR פאס. בתחתית העמוד, בהתאם לסוג הפאס שנבחר, יופיע הסבר קצר על הפאס והפניה לאתרים עם מידע נוסף. זה למשל ההסבר שמופיע על ה-JR פאס:
שלב ב: החלק העיקרי של מנוע החיפוש זהה לחלק העיקרי של מנוע חיפוש מסלול רגיל – הזנת תחנות מוצא ויעד, הזנת תאריך וזמן נסיעה וכו’. באופציה זו אין את אפשרויות המסלול הנוספות של צורת תשלום ובחירת סוג מושב מכיוון שאם משתמשים בפאס אין צורך לקנות כרטיס אלא רק להוציא כרטיס בקופה ואין צורך לבחור סוג מושב כי הפאס כולל מושב שמור בכל רכבת שיש בה מושב כזה.
מזינים תחנת מוצא ויעד. המנוע יציע השלמה אוטומטית של שמות תחנות עם האותיות שהוזנו. לאחר מכן מזינים תאריך ושעה ואם השעה היא שעת יציאה או הגעה ולוחצים על Search.
שלב ג: תוצאות החיפוש יופיעו באותה תצורה כמו בחיפוש רגיל אלא שבד”כ תופיע תוצאה אחת שמתאימה להגדרות החיפוש. מכיוון שמחזיקי פאס יכולים לנסוע ללא תשלום כל זמן שהפאס בתוקף, בד”כ עלות הנסיעה שתופיע בתוצאה תהיה אפס ין ולצידה יופיע הסכום האמיתי מחוק. יש מספר מסלולים בודדים בהם חלק מהרכבות לא כלולות בפאס. במקרה כזה, יופיע הסכום שיש להוסיף על הקטע שלא כלול בפאס.
זו דוגמה לחיפוש נסיעה מטוקיו לקיוטו עם פאס:
עתה ניתן לקחת את פרטי הרכבת שמופיעים בתוצאות וכשניגשים לקופה עם הפאס בתחנת היציאה כדי להוציא כרטיס, אפשר לבקש כרטיסים לרכבת הזו. בעזרת כפתור ההדפסה או כפתור הייצוא לטקסט ניתן לשמור את המידע ולהציגו בתחנה (לטובת חיסכון בנייר, השתדלו לשמור את המידע לקובץ טקסט).
חיפוש לפי לוח זמני רכבות מתחנה מסוימת: זהו סוג החיפוש האחרון באתר ובשיטה זו ניתן לראות את כל זמני הרכבות בכל תחנה בעיר כלשהי. חיפוש זה שימושי אם אתם בתחנה כלשהי ורוצים לדעת עד מתי קו מסוים עובד ומתי הוא מגיע. חשוב לזכור שזמני רכבות ביפן בד”כ מדויקים מאוד ולכן הלו”ז שיוצג אמין מאוד.
שלב א: אחרי שבוחרים בחיפוש לפי לו”ז בראש העמוד הראשי, מתקבל המסך הבא –
בשדה From מזינים שם של עיר כלשהי, למשל קיוטו ולמטה בוחרים תאריך וזמן. מסמנים למטה אם רוצים שהזמן יהיה זמן היציאה. לחילופין אפשר לבקש שתוצג הרכבת הראשונה או האחרונה ואז לוחצים על Search.
שלב ב: כעת יופיע מסך בחירת התחנה בעיר שנקבעה בתחילה. מנוע החיפוש יציג רשימה של התחנות הקיימות באותה עיר. בדוגמה שלנו זו קיוטו. התחנה הראשונה שתופיע ברשימה תהיה התחנה הראשית (שבד”כ שמה זהה לשם העיר), במקרה שלנו – תחנת קיוטו.
אחרי שבוחרים בתחנה הרצויה, לוחצים שוב על Search.
שלב ג: עתה תופיע רשימת כל קווי הרכבת העוברים בתחנת קיוטו. בכל קו יהיה כתוב מהי תחנת היעד האחרונה של הקו –
אם רוצים לראות את הלו”ז של אחד הקוים יש ללחוץ עליו ואז יוצג לוח הזמנים המלא של אותו קו בתחנה הנבחרת. למשל, בתחנת קיוטו כמו בדוגמה, בחרתי בקו נארה –
פירוט הלו”ז המוצג הוא ליום שנבחר בחיפוש הראשוני. אבל ניתן לדלג עד 7 ימים קדימה ולראות את הלו”ז בימים אלו. בתחילה תוצג רשימה חלקית מהרכבת הראשונה ועד 4-5 רכבות קדימה. לחיצה על Next מתחת לרשימה, תציג את הרשימה המלאה של הרכבות לאותו יום עד הרכבת האחרונה.